Vés al contingut
#
13
0
165

Culla estrena un mercat dominical de trufa negra i productes locals

Culla estrena un mercat dominical de trufa negra i productes locals

Al mes de novembre ha arrencat la temporada de recol·lecció de trufa negra (tuber melanosporum), una campanya que es prolongarà fins al mes de març. Es tracta d'un dels menjars naturals més exquisits de la gastronomia i l'interior de Castelló és un dels seus majors productors a tot Espanya.

Amb l'objectiu de donar a conèixer el gran potencial culinari d'aquest fong i l'oferta turística del municipi al voltant de la gastronomia, cada diumenge a partir del pròxim 29 de novembre, al nucli antic de Culla acollirà el primer 'Mercat de la Trufa Negra i Productes del Maestrat '. Es tracta d'un mercat setmanal, amb 18 punts de venda, en el qual es podrà adquirir trufa fresca directament del conreador i a preus molt competitius, així com altres productes locals com mels, olis, fruits secs, embotits, formatges, pa o rebosteria típica. A més, aquest esdeveniment és l'excusa perfecta per conèixer l'important patrimoni històric i cultural amb què compta aquest municipi de l'Alt Maestrat, declarat un de 'Els Pobles més bonics d'Espanya'.

Aquesta interessant proposta és una iniciativa de 'Culla 20 30', un col·lectiu privat creat recentment per un grup d'empresaris autòctons, que té la intenció de promoure i sumar oportunitats de futur en la pròxima dècada a Culla. Tal com han afirmat des de l'organització, "aquest mercat és únic en tota la geografia espanyola, no hi ha cap altre amb la mateixa assiduïtat i amb venda directa a consumidor final, sense intermediaris". A més, han afegit que "la nostra intenció, salvant les distàncies, és emular als clàssics mercats de l'Occitània francesa, posant a l'abast del consumidor local aquest tresor culinari encara desconegut per molts".

Cal destacar que més del 80% de la producció nacional acaba al mercat francès, a causa de l'alta demanda de trufa al país gal. De la mateixa manera, a Espanya encara segueix sent un producte desconegut, encara que el seu consum ha experimentat, en els darrers anys, un constant creixement a causa de la seua utilització en els restaurants de grans xefs.

L'activitat també compta amb el suport de l'Ajuntament de Culla, que ha volgut sumar-se a un projecte fonamental per a promocionar el talent, combatre la despoblació i dinamitzar econòmicament la localitat.